Два дни след изборите в Унгария, в които Виктор Орбан спечели

...
Два дни след изборите в Унгария, в които Виктор Орбан спечели
Коментари Харесай

Срещу Унгария започва сурова процедура от страна на ЕК

Два дни след изборите в Унгария, в които Виктор Орбан завоюва за четвърти път поддръжката на гласоподавателите, Европейската комисия разгласи, че ще задейства за първи път правилото за господство на закона против Унгария. Става дума за нов механизъм, който пази европейските средства от евентуални злоупотреби.

Това значи, че идното държавно управление на Орбан може да няма достъп до 40 милиaрда евро европейски средства. Освен това, Европейска комисия няма да подпише и Плана за възобновяване и резистентност, поради нужни промени в битката с корупцията. Унгария е предала проекта си през май предходната годинa и чака 7,2 милиарда евро грантове по него.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи пред Европейския парламент, че Будапеща към този момент е наясно с решението, като следва Брюксел публично да изпрати съобщение за задействането на механизма, който обвързва върховенството на закона в една страна-членка с достъпа до еврофондове.

Той беше решен като консенсус сред водачите на Европейски Съюз през 2020 година. До момента не е бил употребен, защото Полша и Унгария пробваха по правосъден път да го " смъкват ". Съдът обаче реши, че и след приемането си в Европейски Съюз, всяка страна би трябвало да подсигурява, че към момента съблюдава европейските полезности и правовия ред, а освен все още на присъединението си към съюза. 

Още една страна-членка няма утвърждение за проекта си за възобновяване - това е Полша, която чака 23,9 милиарда евро безплатно финансиране и 12,1 милиарда евро заеми.

Урсула фон дер Лайен трябваше да посети България на 8 април, с цел да бъде подписан Планът за възобновяване и резистентност на България. Визитата ще се случи, само че ден по-рано - на 7 април, защото по-късно тя отпътува за Украйна, за да се срещне с президента Володимир Зеленски. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР